CLOUD. Outsourcad IT ger lönsammare och mer innovativa företag. Det visar ett flertal undersökningar, bla en känd studie från svenska analyshuset Radar. Men hur outsourcar du affärskritisk IT på ett framgångsrikt sätt? I det här inlägget ger vi dig 4 tips.

1. Gör en analys

Första steget mot att outsourca din IT-drift är att bestämma vilken IT som ska outsourcas. Ett genomtänkt och gediget förarbete är a och o. Inte minst att göra en rimlig tidsplan och konkretisera omfattningen på arbetet.

En bra analys fungerar ungefär som en ”ritning” . Visst kommer saker och ting att förändras över tid. Men det är alltid en bra idé att ha en tydlig plan och målsättning.

I den här fasen kan du även dra nytta av expertis från potentiella leverantörer och samarbetspartners. Företag som redan har erfarenhet av liknande analyser.

På PIN gör vi exempelvis alltid en initial analys av våra kunders IT-drift – och kommer därefter med rekommendationer om hur ett framtida samarbete kan se ut.

2. Välj en partner du litar på

För många företaget är IT-driften affärskritisk. Förr såg många den som ett slags nödvändigt ont, en kostnad.

Idag är den IT-infrastrukturen en reell resurs. Ett kraftfullt medel för att nå viktiga mål och driva framgångsrika företag.

Med rätt IT-partner har du möjlighet att utveckla din kärnverksamhet och öka din konkurrenskraft i alla led.

Därför ska du välja partner noga. Någon med dokumenterad erfarenhet som du känner förtroende för.

En bra relation kommer definitivt att vara en av nycklarna till framgångsrik outsourcing.

3. Tänk på långsiktig effektivitet och säkerhet

Senaste åren har det kommit ett flertal oroande rapporter om företag och myndigheter som outsourcat sin IT relativt naivt.

Du kan exempelvis läsa mer om detta här.

Så kallad ”Offshore”-outsourcing kan på pappret se billig och bra ut. Men om ett sådant upplägg innebär att ni riskerar affärskritisk data, är det bättre att tänka om och välja en lokal aktör.

Offshoring kan beroende på land, exempelvis leda till problem när det kommer till GDPR och Cloud Act

4. Du behöver inte lägga alla ägg i samma korg

Att påbörja outsourcing av IT är något som kan ge även den mest luttrade IT-chef stressymtom. Men det bygger ofta på den felaktiga tanken att det är allt eller inget som gäller.

Idag finns det ingen anledning att flytta allt på en gång. Istället kan du börja med att outsourca en viss del av din IT och utvärdera resultatet innan du tar nästa steg. På så vis placerar du företagets fabergéägg i olika korgar och skapar stegvis en bättre infrastruktur.

Vill du veta mer?

Vi berättar gärna mer om hur du kan outsourca er IT. Skicka en förfrågan till oss här. Eller kontakta oss direkt på 031 – 748 07 00

Anders Holgersson | sales@pin.se

David Ekblad | sales@pin.se

Johan Ernbrink | sales@pin.se

Janne Silén | sales@pin.se