CLOUD. Framgångsrika företag är beroende av en effektiv IT-miljö. Samtidigt visar undersökningar som SCB utfört att många svenska företag gör dåliga IT-investeringar.

Här tipsar vi om hur ditt företag kan spara pengar och bli mer effektiva genom att flytta er IT till molnet (och ge tips på vad ni bör undvika).

1. Bättre säkerhet (backup och lagring oberoende av fysisk plats)

Ett av de största hoten mot en säker IT-miljö är att lagra all data på en fysisk plats.

Skulle olyckan vare framme, såsom att datorn kraschar, servern blir virusinfekterad eller (hemska tanke) kontoret brinner upp, så kan hela företagets IT-kapital gå förlorat.

Låter det dramatiskt? Ja, kanske. Men faktum är att den har typen av olyckor sker hela tiden. Statistik visar exempelvis att vartannat svenskt företag har haft en datorkrasch.

Genom att flytta IT-tjänsterna till molnet blir datan inte bunden till den fysiska platsen på samma sätt. Samtidigt som du får tillgång till backup och lagring i realtid.

På så vis slipper du oron för hackare, virus, olyckor, krascher, förlupna kaffekoppar och allt annat som kan göra livet surt för företagets IT-resurser.

Nu ska det påpekas alla molntjänster inte är likvärdiga när det gäller säkerheten. Senaste tiden har det kommit flera larmrapporter gällande företag och myndigheter som valt ogenomtänkta, osäkra molntjänster. Och som nu får betala ett högt pris för det.

Vårt tips för att undvika liknande problem är att välja en IT-leverantör som äger sina egna datorhallar. Och på så vis få bättre kontroll över drift och säkerhet.

En leverantör som du kan ringa och prata med när du har frågor. Någon som är ansvarig helt enkelt och som kan hålla koll på säkerheten åt dig.

Trots (eller kanske tack vare) att molnet gör oss mindre beroende av tid och plats när vi jobbar tror vi på PIN att det fortfarande är viktig med personliga relationer för att skapa framgångsrika samarbeten.

2. Bättre skalbarhet (spara pengar genom att bara betala för vad ditt företag behöver)

En av svårigheterna med att investera i IT-infrastruktur är att veta hur mycket du behöver.

Visst, du kanske vet vad ni behöver idag. Men ett företag förändras.

Säsongsvariationer, trender, teknikutveckling, försäljningsavdelningens senaste stjärnskott (eller stolpskott): alla dessa faktorer gör det svårt för vilken luttrad IT-chef som helst att spå framtiden.

Och avser du köpa och drifta IT-strukturen på egen hand riskerar du att investera för lite och stå med byxorna nere när högsäsongen levererar hundratals fler kunder än vad ni räknat med.

Eller så får du stå till svars för varför du investerat i hårdvara och applikationer som ni aldrig fick användning för.

Genom att välja molntjänster kan du i mycket större utsträckning anpassa storleken på IT-kostymen efter vad ni behöver just nu. Utan att vara begåvad med mediala krafter.

Så när ditt företag förändras kan du snabbt koppla på större kapacitet – eller skala ner – allt eftersom.

Den här smidiga skalbarheten är en av de stora fördelarna med att lägga dina IT-tjänster i molnet och något som förmodligen reducerat magsårsmedicinering kraftigt för landets alla IT-chefer.

3. Enklare att samarbeta (och öka produktiviteten för företaget)

Det är ingen nyhet att vi idag har stora möjligheter att jobba och samarbeta oberoende av plats.

Det här skapar både möjligheter och utmaningar.

Som företag är det viktigt att medarbetarna kan komma åt rätt data på rätt plats, samtidigt som ni inte kompromissar med säkerheten.

Genom att välja smarta, säkra molntjänster kan ditt företag skapa en infrastruktur som gör det enkelt att samarbeta över alla gränser.

Exempelvis att jobba hemifrån, effektivisera rutinuppgifter, hålla fler möten via webben – och på så vis minska restider och skona miljön.

Med molntjänsterna får ni en samlad plattform och struktur att utgå ifrån som team och företag.

En IT-infrastruktur som är tillgänglig oavsett om du befinner dig på kontoret eller på andra sidan jorden.

FÅ REDA PÅ MER OM VÅRA MOLNTJÄNSTER
Vill du veta mer om våra molntjänster? Vi på PIN äger och driver 3 datorhallar i Göteborg och kan erbjuda moderna, skalbara molntjänster med personlig service i världsklass. Vi utgår ifrån vad ditt företag behöver. Välkommen att höra av dig och tjöta lite!Anders Holgersson
031-748 07 00
saljn@pin.seJohan Ernbrink
031-748 07 00
saljn@pin.se


David Ekblad
031-748 07 00
saljn@pin.se

This post is also available in: English (Engelska)